Montura ecuatoriala GM4000 QCI - 10 Micron

pagina anterioara

Montura GM4000 de la 10 Micron este una dintre cele mai mari monturi ecuatoriale profesionale construite in prezent, cu o capacitate de incarcare de 150 kg! (fara contragreutati). Telescoape precum CDK, RC, SCT cu un diametru pana la 70cm sau refractoare mari pot fi montate stabil pe aceasta montura. Mecanica foarte stabila si precisa, o electronica si un software extrem de avansat permit indeplinirea tuturor visurilor astronomilor si astrofotografilor ambitiosi. Motoarele profesionale creaza o urmarire foarte precisa cu o eroare medie garantata mai mica de 3 secunde de arc. Datorita unei proceduri iterative montura poate fi aliniata in cateva minute cu o precizie ce permite realizarea de expuneri fotografice scurte fara necesitatea autoghidajului.

Montura 10 Micron GM4000

Monturile QCI de la 10 Micron beneficiaza de motoare servo cu sistem Fully Integrated Servomotors  (F.I.S.), o noua tehnologie care presupune o integrare totala in corpul motorului a componentelor electronice, alimentarii, encoderelor si sistemului de comunicare. Precizia monturiilor este excelenta, eroarea mecanica situandu-se sub valori de 1 minut (sub 30 secunde folosind software-ul de mapare cu 25 de stele).

Monturile QCI au cateva moduri de urmarire: sideral, lunar, terestru dar si un mod de urmarire a cometelor, asteroizilor si satelitilor artificiali, mod de urmarire ce presupune viteze diferite pentru cele doua axe. Controlul monturii se poate face cu ajutorul unei telecomenzi ergonomice care dispune de un ecran LCD iluminat si taste de cautare rapida. Telecomanda functioneaza la temperaturi cuprinse intre -20 si +40 de grade Celsius. Puteti controla montura si de la o distanta de pana la 15m daca utilizati o conexiune RS-232 serial sau de pana la 100m, daca folositi conexiune Ethernet. De asemenea, cu ajutorul unui server gazda puteti controla montura prin conexiunea la internet.

Sistemul QCI foloseste pentru autoghidaj cele mai populare standarde: SBIG si Starlight X-press si ofera un port tip mufa telefon (TTL).  Folosind acest port, camera CCD va activa automat corectiile cu o viteza de 0.5x.

Encoderele se afla in interiorul motoarelor si permit obtinerea unor rezolutii teoretice de 0.1arcsec (GM 4000 QCI) sau 0.5arcsec (GM2000QCI). Encoderele permit mentinerea pozitiei de referinta a monturii in fiecare moment, chiar si dupa ce montura a fost oprita. Pentru a obtine o urmarire precisa puteti activa functia PEC (Periodic Error Correction).

Controlul electronic QCI

Monturile 10 Micron beneficiaza de o platforma electronica puternica bazata pe un procesor AMD ce ruleaza Linux ca sistem de operare ceea ce permite o functionalitate extinsa a monturii prin intemediului controllerului. Astfel toate functiile pentru care la alte monturi este nevoie de un PC (precum pozitionarea precisa precum cea prin intermediului programului "T-point")  pot fi realizate prin intermediului controllerului. Baza de date poate fi updatata prin internet. Softul poate calcula orbitele satelitilor si cometelor si poate controla montura pentru a le urmari.

Puteti citi mai multe detalii despre sistemul de control electronic QCI accesand pagina urmatoare:

Sistemul de control QCI pentru GM4000/GM2000

 

 

Elementele de control electronic

 

Toata electronica si conexiunile electronice ale monturii GM4000 QCI sunt montate intr-o cutie fixata pe axa RA ce poate fi usor demontata pentru intretinere mai usoara.

 

Axe perforate

Ambele axe ale monturii sunt perforate central pentru a permite rutarea cablurilor de control, focalizare si ale camerei ccd.

Motoare

Noile motoare F.I.S. (Fully Integrated Servo Motors) transmit miscarea printr-o curea astfel ca nu exista posibilitatea blocarii lor.

 

Caracteristici

Montura ecuatoriala germana
Axele RA si DEC

Diametrul axelor: RA: 85mm, DEC: 80mm

Material: aliaj de otel

Rulmenti: conici multpli 130mm diametrul

Rotile melcate: RA: , 330mm diametrul, bronz B14 430 pini; DEC: 244mm diametrul, bronz B14, 315 pini

Melc: 32mm diametrul, aliaj de otel temperat

Control automat al backlash-ului

Motoare/control

Motoare: AC servo brushless F.I.S.

Alimentare: 24V DC

Consum energetic: 1,5A la viteza siderala - 5A max.

Sistem de control: QCI

Viteza de ghidaj: 0,5X

Viteza goto: 50/sec. max.

Precizia de orientare: 2' tipic

Precizia de orientare software:  <30" cu mapare interna pe 25 stele

Precizie medie de urmarire: +- 3" fara PEC

Trecerea meridianului: montura calculeaza automat pozitia telescopului pentru a evita coliziunea telescopului cu montura. Permite trecerea meridianului cu 10 grade pentru a localiza un obiect cu 5 grade sub orizont.

Caracteristici generale

Greutate: 120 kg fara accesorii

Sarcina maxima: 150 kg

Sarcina optima: <120 kg

Interval de latitudini: 230-680 ajustabila prin intermediul unui surub

Ajustarea azimutului: +-100

Bara pentru contragreutati: 60mm diametrul, 500mm lungime, otel inoxidabil, 13 kg

Contragreutati: 20 kg otel inoxidabil (neincluse)

Luneta pentru aliniere polara: nu este necesara

Dimensiuni

Inaltime maxima: 800mm

Diametrul bazei: 360mm

Lungime (fara bara pentru contragreutati): 750mm

Distanta intre axa stalpului si axa DEC: 125mm standard, 250mm optional

Variante disponibile si preturi

Montura GM4000 QCI este oferita intr-o singura varianta:

145400 - Montura ecuatoriala GM4000 QCI

Contine: montura GM4000, cutie de control cu QCI, controller de mana si cabluri de conectare, bara de contragreutati, adaptor pentru baza monturii.

Pret: 19600 euro (TVA inclus)

Disponibilitate si timp de livrare pentru montura GM4000 QCI

Montura G4000 QCI este disponibila din stoc si la comanda. Timpul de asteptare este cuprins intre 2 saptamani si 2 luni de la comanda ferma si efectuarea platii, in functie de situatia stocului. Culoarea standard a monturii este gri.

Accesorii optionale (necesare pentru instalarea si utilizarea monturii): consultati pagina de accesorii

inapoi la pagina anterioara