Sistemul de control QCI pentru monturile GM2000 si GM4000 - 10 Micron

pagina anterioara

Sistem GOTO

QCi este un sistem de orientare automata proiectat, dezvoltat si integrat complet de c[tre tehnicienii si programatorii de la Comec. Sistemul foloseste tehnologie si componente industriale de inalta performanta pentru a garanta cel mai bun nivel de fidelitate.

Specificatii tehnice principale

Motoarele:

Noua generatie de motoare servo brushless cu sistem de servomotoare complet integrat: F.I.S. este o noua tehnologie in domeniul integrarii totale a electronicii pentru control, alimentare, encoder si comunicatii, toate implementate in corpul motorului.

Viteza de pozitionare:

Maxim 1900X = 80/sec. (GM2000)

Maxim 1200X = 50/sec. (GM4000)

Precizia pozitionarii:

Erorile mecanice ale monturii: <1'

Eroarea pozitionarii: <30" cu sistemul intern de modelare a cerului cu 25 stele

Viteze de urmarire:

Sideral, solar, lunar, custom, terestru

Este posibila selectarea unor viteze diferite pentru cele doua axe pentru urmarirea cometelor, asteriozilor sau a satelitilor.

Baza de date cu obiecte:

Interna, contine cataloagele complete: M, NGC, IC, PGC, UGC, SAO, BSC, HIP, HD, PPM, ADS, GCVS, PLANETE, ASTEROIZI, COMETE... totul in memorie.

Interfata operator:

Controller: sistemul QCI foloseste un terminal ergonomic pentru a controla montura, pentru cautarea obiectelor, pentru schimbarea parametrilor, pentru sincronizarea pe o stea, pentru schimbarea vitezelor de miscare. Terminalul este de tip numeric, cu butoane pentru cautare rapida, ecran 2X16 puncte iluminat in rosu, ce functioneaza la temperaturi intre -200C si +400C.

GPS:

Sistemul se conecteaza automat si se ajusteaza conform datelor GPS de data, timp, pozitie (unitatea gps este externa si optionala)

Conectare la PC:

Sistemul poate fi controlat prin PC folosind protocoalele LX200, AP GTO si ASCOM prin intermediul programelor precum The Sky, MaximDL, Desktop Universe, Perseus.

Control de la distanta:
- Montura poate fi controlata prin PC prin intermediul unui cablu serial RS232 lung de maxim 15m (se poate conecta si un cablu adaptor RS232 - USB pentru calculatoarele fara port serial).

- Montura poate fi controlata prin PC prin intermediul unei conexiuni LAN (ethernet) pe o lungime de maxim 100m folosind terminalul virtual QCI sau cu alte softuri folosind portul 3490.

- Sistemul poate fi controlat de la distanta prin intermediul unui server ethernet host sau prin conexiuni wireless sau Internet.

- Sistemul poate fi pornit si oprit de la distanta folosind un comutator extern.

Interfata autoguider:

Interfata foloseste cele mai populare standarde: SBIG si Starlight X-press prin intermediul unui port dedicat cu 6 contacte tip mufa de telefon. Folosind acest port camera ccd va activa automat toate corectiile de ghidaj la o viteza de 0,5X. Mai mult, este posibila autoghidarea folosind functia "telescope" din MaximDL cu corectii trimise direct portului serial RS232 folosind protocolul LX200.

Encodere:

QCI dispune de encodere in interiorul motoarelor ce permit obtinerea unei rezolutii teroretice finale de 0,1 arcsec. (GM4000) si 0,5 arcsec. (GM2000). Encoderele permit mentinerea pozitiei de referinta a monturii la orice moment, si dupa inchiderea sistemului (parcare) deoarece sistemul inregistreaza automat coordonatele in memoria interna a motoarelor; de fiecare data cand sistemul este pornit el initializeaza automat softul motorului stabilind pozitia. Mai mult, sistemul poate executa o pozitionare hard (HARD HOMING) folosind sensori in cazul unei pierderi totale a pozitiei de referinta (doar montura GM4000).

Corectia erorilor periodice:

Pentru a obtine o precizie mai buna a urmaririi in timpul ghidajului este posibila activarea functiei PEC (corectia erorilor periodice): permita antrenarea functie PEC in mai multi pasi folosind soft dedicat pentru optimizarea algoritmilor de urmarire (Pem-Pro).

Functii speciale

Protectie la incalcirea cablurilor:

Sistemul tine cont automat de numarul de rotatii facute de fiecare axa si previne incalcirea cablurilor la fiecare pozitionare pe un nou obiect.

Trecerea peste meridian:

Sistemul calculeaza automat pozitia ideala de pozitionare evitand coliziunea telescopului cu baza stalpului sau trepiedului. Sistemul poate pozitiona telescopul pentru un obiect ce se afla la maxim 5 grade sub orizont pentru a permite, de exemplu, observarea rasaritului lui, si nu opreste urmarirea siderala in timpul unei expuneri fotografice de lunga durata daca telescopul trece peste meridian, asigurand continuarea sesiunii de ghidaj pentru maxim 30 de grade peste meridian. Limitele sunt complet configurabile pe un interval intre 10 si .max.

Functii de aliniere a monturii:
- Alinierea axei polare cu Polaris: aceasta procedura foloseste o stea si Polaris pentru aliniera axei polare.

- Calibrare pe doua stele: cand este utilizata aceasta procedura montura foloseste doua stele pentru a calcula eroarea axei polare si a o compensa.

- Calibrare cu stele aditionale: permite rafinarea alinierii folosind 2 pana la 25 de stele.

- Aliniere pe 3 stele: aliniere directa pe 3 stele (se foloseste pentru gasirea unor stele foarte apropiate pe cer).

Alinierea axei polare fara Polaris:

Noua functie automata "Polar Align" se foloseste pentru a alinia axa polara a monturii cu polul ceresc fara utilizarea unei lunete de aliniere polara. Polaris nu e necesar sa fie vizibila.

Corectia erorii de ortogonalitate:

Functia "Ortho Align" se foloseste pentru a ajuta la corectarea erorii mecanice de orthogonalitate a telescopului.

Informatii despre aliniere

Aceasta functie prezinta informatiile despre aliniere. Un text scurt afisat pe ecran prezinta informatiile despre tipul de aliniere folosit (fara aliniere, 2 stele, 3 sau mai multe stele daca ati folosit stele aditionale). Daca a fost realizata o aliniere pe 2 sau 3 sau mai multe stele este prezentata si o estimare a erorii de pozitie a axei polare:
- o estimare a erorii de pozitie a axei polare si a unghiului de pozitie relativ la polul ceresc si informatii despre cum se poate corecta eroarea intervenind direct asurpra suruburilor de altitudine si azimut.

- o estimare a erorii de ortogonalitate dintre axa optica si axa declinatiei. Aceasta functie este utila pentru a verifica daca telescopul este ortogonal cu axa declinatiei.

- o lista a stelelor folosite la aliniere si a datei ultimei alinieri salvate.

Urmarire automata pe doua axe:

Folosind functia "follow objects" sistemul va alege o viteza de urmarire custom pe ambele axe de fiecare data cand se orienteaza spre un obiect pentru a-l urmari printre stele. Este folosita pentru a urmari automat comete, asteroizi, Luna si planete.

Filtru al obiectelor vizibile (comete si asteroizi):

Cand este activata aceasta functie sistemul va va cere sa definiti o magnitudine limita pana la care sa creeze o lista cu obiectele observabile.

inapoi la pagina anterioara