Tranzitul lui Venus din 6 iunie 2012

pagina anterioara

 

Cu ocazia tranzitului lui Venus din 6 iunie 2012, STARMAX ofera gratuit tuturor cumparatorilor unui telescop Celestron o pereche de ochelari de soare Astrosolar. Oferta valabila pana in 5 iunie 2012!

Transmisii in direct cu tranzitul lui Venus din 6 iunie 2012 vor fi realizate de STARMAX si Societatea Astronomica Andromeda pe canalul video Andromeda LIVE!

In 6 iunie 2012 la rasaritul Soarelui se va putea observa ultimul tranzit al planetei Venus peste discul Soarelui din acest secol (urmatorul tranzit va avea loc in 11 decembrie 2117). Tranzitul lui Venus peste Soare din 6 iunie 2012 incepe la ora 22:09 TU (01:29 AM, noaptea) cand are loc primul contact al planetei cu Soarele si se termina la ora 4:49 TU (7:49 AM, dimineata) cand are loc al patrulea contact. Intrucat Soarele se ridica deasupra orizontului in Romania in 6 iunie doar la ora 5:33, vom putea observa doar ultima faza a tranzitului si contactele 3 si 4. Momentul de maxim al tranzitului nu va fi vizibil din Romania

Tranzitul lui Venus va fi vizibil din America de Nord, aproape toata Europa, partial din Africa si din intreaga Asie si Australia. Cele mai bune zone de observatie sunt in Estul Asiei, Australia, Alaska si Polul Nord de unde tranzitul se va vedea in intregime. Din America si Alaska se vede in seara zilei de 5 iunie, iar din Europa si Asia in dimineata zilei de 6 iunie, datorita diferentelor de fus orar.

Diagrama de mai sus arata zonele de pe Pamant de unde se vede tranzitul (sursa NASA GSFC)

Diagrama de mai jos arata momentele de timp esentiale ale tranzitului, in timp universal (pentru Romania se adauga 3 ore pentru a afla ora locala).

Observarea tranzitului lui Venus

Pentru observarea in sigurata a tranzitului lui Venus peste discul solar este necesara protejarea ochilor cu filtre pentru observatii solare, identice cu cele folosite pentru observarea eclipselor. Exista 4 metode de observare a Soarelui:

- Proiectie solara prin telescop: discul soarelui este proiectat printr-un telescop refractor pe o suprafata alba, unde este analizat. Este cea mai sigura metoda de observarea intrucat ochiul nu priveste direct prin telescop. Singura masura de precautie ce trebuie luata este ca telescopul prin care se face proiectia sa contina doar lentile (refractor) si nu oglinzi, pentru a nu se incalzi prea puternic si a se sparge astfel optica.

- Observatia directa prin telescop folosind filtre solare ce acopera intreaga apertura a telescopului. In acest tip de observatie telescopul se acopera cu un filtru solar tip folie sau din sticla care reflecta 99,9999% din radiatia solara, aducand intensitatea luminoasa la un nivel sigur pentru ochiul uman. Pentru acest tip de observatie recomandam filtrul Astrosolar de la Baader care este sub forma unei folii care se va intinde pe tot obiectivul telescopului. Filtrul Astrosolar se poate comanda la noi, firma noastra fiind importator oficial Baader.

click pe imagine pentru detalii

- observatia directa prin telescop refractor folosind o prisma solara herschel. Prisma herschel se foloseste doar impreuna cu un refractor. In acest sens va recomandam prisma Herschel Baader, disponibila in magazinul nostru.

click pe imagine pentru detalii

- observatia directa prin telescop folosind filtre solare speciale ce permit observarea Soarelui in diferite lungimi de unda pentru a evidentia anumite elemente ale acestuia precum exploziile solare, elemente ale fotosferei etc. Cele mai populare lungimi de unda in care se observa Soarele este hidrogen-alfa si calciu. In hidrogen se pot observa proeminentele solare si detalii ale cromosferei. In calciu se observa detalii in fotosfera solara.

O varianta accesibila de observare a Soarelui in lugimea de unda a calciului este filtru CaK realizat de Baader. Acesta se cupleaza la orice camera ccd (ex. NexImage, orice camera Imaging Source, Atik etc.) si se introduce in focalizatorul telescopului. Pentru observatii vizuale filtrul este inutil intrucat ochiul uman este putin sensibil la aceasta lungime de unda.

Pentru observarea Soarelui in hidrogen-alfa va recomandam filtrele si refractoarele solare Lunt, disponibile la magazinul nostru. Soarele prezinta cele mai spectaculoase detalii in hidrogen putand fi vizibile proeminente, plaje, filamente, pete solare. Cateva imagini realizate in aceasta lungime de unda cu un filtru solar h-alfa se gasesc in galeria de imagini.

click pe imagine pentru detalii

 

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.