Eclipsa parțială de Soare din 20 martie 2015

pagina anterioara

Informatii despre eclipsele de Soare - cand au loc eclipsele de Soare si cum pot fi observate

În 20 martie 2015, la 0,6 zile după ce Luna trece de perigeu (cel mai apropiat punct de Pământ), va fi vizibilă din Europa ultima eclipsă totală de Soare din acest deceniu. Conform hărții geografice de vizibilitate a eclipsei de mai jos aceasta va apărea totală în zone din Nordul Atlanticului, Insulele Feroe și Svalbard, iar în restul Europei, Islanda, Nordul Africii și Nordul Asiei va apărea ca fiind parțială.  Faza de totalitate va dura 2 minute și 47 de secunde și va avea loc în jurul orei 9:47 T.U. (11:47 ora României). În timpul eclipsei Soarele se află în constelația Peștilor. Eclipsa aface parte din ciclul de eclipse Saros cu numărul 120 și este a 61-a eclipsă din cele 70 de eclipse din acest ciclu. Eclipsa totală de Soare din 20 martie este urmată după două săptămâni de o eclipsă toală de Lună în 4 aprilie 2015, ce va fi vizibilă doar din Asia, Australia, zona oceanului Pacific și cele două Americi, dar invizibilă din Europa.

Din România eclipsa de Soare din 20 martie se va vedea drept parțială, cu un grad maxim de acoperire a discului Soarelui situat între 50% în zona Sud-Estică și 63% în Nord-Vest-ul tării. Ora de start a eclipsei de Soare prin umbră este 09:09:32 T.U. (11:09.32 T.L.R.) pentru primul contact și 10:21:22 T.U. (12:21:22 T.L.R.) pentru al patrulea și ultimul contact.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va fi în 21 iunie 2020 și va avea un grad de acoperire foarte redus (în jur de 10%), însă eclipsa din 25 octombrie 2022 un grad de acoperire în jurul a 50%, deci vizibilă și atunci tot sub formă de eclipsă parțială.

Deși în fiecare an există cel puțin două eclipse de Soare vizibile de pe Pământ, eclipsa din 20 martie 2015 este ultima ocazie din acest deceniu și pentru următorii 7 ani de a observa din România o eclipsă de Soare, chiar și parțială. De aceea pentru pasionații de astronomie și iubitorii cerului, observarea eclipsei din 20 martie, fie din zona de peunumbră – eclipsa parțială, fie de pe banda de totalitate – eclipsa totală, este importantă și pasionantă atât pentru spectacolul pe care îl va oferi alinierea Soarelui, Lunii și Pamântului, cât și pentru realizarea de observații cu caracter științific asupra Soarelui.

 

Observarea eclipselor de Soare este o activitate nu doar spectaculoasă, ci și periculoasă pentru ochiul uman datorită luminozității foarte mari a acestuia și energiei imense emise ce este fi amplificată de către telescopele astronomice, binocluri, camere foto și ochiul uman. Pentru a face observarea Soarelui sigură pentru ochiul uman și aparatele foto este obligatorie folosirea unor filtre solare speciale ce atenuează intensitatea luminoasă și blochează lungimile de undă ultraviolete și infraroșii periculoase pentru om.

Observarea unei eclipse de Soare poate fi realizată foarte ușor, chiar și fără nici un instrument optic, însă protejarea ochilor în timpul observării Soarelui este obligatorie!

Detalii, instrumente, tehnici și sfaturi pentru observarea Soarelui și a eclipselor de Soare sunt expuse pe pagina dedicată.

 

inapoi la pagina anterioara

© Toate drepturile asupra continutului acestui site apartin STARMAX S.R.L. Orice reproducere partiala sau totala fara acordul STARMAX S.R.L. reprezinta un furt si va fi pedepsita conform legii.