Filtru solar AstroSolar in celula metalica - Baader Planetarium

pagina anterioara

Filtrul solar AstroSolar de la Baader este īn prezent standardul filtrelor solare īn lumină albă. După 15 ani de existență a filtrului AstroSolar sub forma de folie de diferite dimensiuni, Baader a proiectat o celulă pentru acesta ce reține calitățile optice reale ale foliei AstroSolar īn limitele difracției atmosferice.

Filtrele AstroSolar Baader sunt o soluție sigură și profesională pentru observarea Soarelui folosind filmul AstroSolar. Majoritatea filtrelor īn celulă de plastic sau metalică existente pānă acum supun filmul AstroSolar la tensiuni foarte mari prin prin dilatarea ramei de plastic sub acțiunea căldurii Soarelui și prin īntinderea acestuia īn ramă pentru a apărea ca o bucată de sticlă - aceasta īntindere distruge calitățile optice ale filmului, făcānd filtrul inutil pentru observații și fotografie la măriri mari. Filmul AstroSolar trebuie montat fără tensiuni pentru a se comporta ca o fereastră optică plan-paralelă. Deși pare o contradicție cu percepția tradițională a calității, filmul Astrosolar trebuie să aibă mici valuri pentru a fi o fereastră optică. Cānd filmul AstroSolar se află sub stresul datorat unei montări incorecte se comportă ca o bucată de sticlă ordinară acoperită, calitățile optice fiind pierdute.

click pe imagine pentru mărire

Toate filtrele solare cu celulă Baader au:

- Filmul original AstroSolar Baader īn densitatea ND 5.0, montat īn celulă și inspectat individual de către personal pregătit.

- Inel de aluminiu alb ce respinge radiația infraroșie cu margini īntărite și ridicate pe interior și exterior pentru a proteja filmul AstroSolar de contactul cu metalul.

- 3 șuruburi de alamă īmbrăcate īn plastic pentru centrarea celulei filtrului īn fața telescopului. Șuruburile sunt disponibile īn 3 diametre, īn funcție de categoria filtrului (ASTF/ASSF/ASBF). Șuruburile au fețe de cauciuc proiectate să asigure o priză bună a celulei pe tubul metalic al telescoapelor, dar să și permită scoaterea ușoară a celulei.

- Nu este nevoie de folosirea de unelte pentru montarea și ajustarea șuruburilor de centrare. Șuruburile pot fi montate fie pentru prindere prin exteriorul tubului optic sau pe interior.

- Șuruburi de reglaj din aluminiu ce fixează șuruburile de reglaj. Șuruburi stelate suplimentare sunt integrate pentru fixarea mai sigură a celulei cu o șurubelniță, dacă se dorește.

- Scală de index lāngă fiecare canal al șuruburilor de reglare pentru ajustarea rapidă și repetabilă a celulei filtrului pe diferite telescoape.

- Șaibe negre ce glisează pentru a acoperi complet canalele de reglare din celula de aluminiu, pentru a bloca posibilitatea ca lumina solară să treacă prin celula filtrului.

- Doar filtrele ASTF au capace de cauciuc pentru acoperirea canalelor de ajustare din celula de aluminiu.

- Fiecare filtru are 3 benzi din velcro (arici) pentru priderea și mai sigură a acestuia pe tubul optic.

- Text informativ asupra măsurilor de siguranță tipărit pe fiecare celulă. Citiți instrucțiunile īnainte de folosirea filtrului.

- Cutie de carton pentru transportul īn siguranță a filtrului.

Filtrul solar Baader este oferit īn 21 de variante și īn 3 categorii. Toate filtrele au celula de aluminiu albă vopsită pentru respingerea radiației infraroșii.

Filtrele ASTF (Filtre AstroSolar pentru telescoape astronomice): Această familie de filtre este realizată īn cel mai elaborat mod. Filtrul AstroSolar nu se află sub nici un stres, atāt la montarea filmului, cāt și la schimbarea temperaturii. Din acest motiv celula filtrelor ASTF are compensare de temperatură. Filmul īnsine este lipit pe un inel de plastic special ce are același coeficient de expansiune termică ca și filmul AstroSolar. Acest inel este prins de celula de aluminiu cu un alt inel realizat din fibră de sticlă ranforsată pentru a obține o securitate sporită īmpotriva ruperii celulei de plastic. Această celulă cu compensare de temperatură permite filtrulului AstroSolar să īși mențină calitățile optice la orice temperaturi īntre -30°C și +50°C. Filtrele ASTF 80 pānă la 280 au două seturi de șuruburi de centrare de 38mm lungime (3 șuruburi de 10mm diametrul și 3 șuruburi de 20mm diametrul) pentru a fi compatibile cu o gamă largă de tuburi de telescoape.

Filtrele ASSF (Filtre AstroSolar pentru lunete terestre, obiective foto și telescoape de amatori, recomandate pentru măriri pānă la 120X): Filmul AstroSolar este montat pe un inel de plastic special cu coeficient de dilatare similar cu al filmului, ce īndeplinește și rolul de stabilizare a celulei, ce la rāndul lui este montat pe un inel de aluminiu. Filtrele ASSF 50 pānă la 100 au 3 șuruburi de centrare de 13mm diametrul și 24mm lungime. Filtrele ASSF 115 și 130 au 3 șuruburi de centrare de 10mm diametrul și 38mm lungime.

Filtrele ASBF (Filtre AstroSolar pentru binocluri). Această categorie este similară cu filtrele ASSF īn ceea ce privește celula. Singura diferență este că o parte a celulei este tăiată pentru a le face utilizabile cu orice binoclu, chiar și cānd cele două tuburi ale binoclului sunt apropiate (depinde și de tipul de binoclu). Filtrele ASBF 50 pānă la 100 au 3 șuruburi de centrare de 13mm diametrul și 24mm lungime.

Mai multe detalii tehnice despre celulele filtrelor AstroSolar Baader și compatibilitatea acestora cu diferite telescoape puteți afla consultānd tabelele cu specificații (format .pdf).

    

Model - seria ASTF - pentru telescoape

Filtru ASTF 80mm Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

 

Filtru ASTF 100mm
Filtru ASTF 120mm
Filtru ASTF 140mm
Filtru ASTF 160mm
Filtru ASTF 180mm
Filtru ASTF 200mm
Filtru ASTF 240mm
Filtru ASTF 280mm

Model - seria ASSF - pentru telescoape de amatori, camere foto, lunete terestre

Filtru ASSF 50mm Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
Filtru ASSF 65mm
Filtru ASSF 80mm
Filtru ASSF 100mm
Filtru ASSF 115mm
Filtru ASSF 130mm
Filtru ASSF 150mm

Model - seria ASBF - pentru binocluri

Filtru ASBF 50mm* Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi
Filtru ASBF 60mm*
Filtru ASBF 70mm*
Filtru ASBF 80mm*
Filtru ASBF 100mm*

* Atenție pentru filtrele ASBF - sunt necesare două bucăți pentru binocluri! Prețurile menționate sunt pentru o singură bucată!


click pe imagine pentru mărire

inapoi la pagina anterioara