Binoclu stereo pentru astronomie Mark V -

Baader Planetarium

pagina anterioara

Binoclul stereo Baader Mark V este cel mai bun binoclu stereo pentru astronomie existent. Initial fabricat de Carl Zeiss Jena, acesta a fost rafinat de catre Baader Planetarium. El combina cea mai buna optica si cea mai buna mecanica pentru a oferi o experienta vizuala de neuitat.

 

Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

Mecanismul de fixare a ocularelor este dezvoltat de Baader (mecanism click-lock) si consta dintr-un inel ce strange si centreaza in 3 puncte ocularul in portocular. Fiecare ocular poate fi focalizat individual prin mecanismul de reglaj al dioptriei.

Prismele sunt acoperite antireflex si pentru cresterea transmisiei de lumina cu straturi dielectrice, acestea fiind optimizate pentru indicele de dispersie a sticlei folosita in prisme. Transmisia maxima are loc pe lungimea de unda de 510nm, exact acolo unde ochiul adaptat la intuneric are cea mai mare sensibilitate.

Distanta interpupilara poate fi ajustata intre 55mm si 75mm.

Binoclul dispune de un compensator 1,25X ce poate fi demontat. Compensatorul elimina eroarea cromatica si aberatia de sfericitate introdusa de prisme.

Binoclul Mark V este compatibil cu sistemul de adaptoare T2. De asemenea poate fi utilizat cu convertorul si corectorul de planeitate cu fluorit 4X-8X.

Pentru utilizarea binoclurilor stereo Maxbright si Mark V cu reflectoare newtoniene este disponibil un compensator 1,7X de 2" ce realizeaza si corectarea aberatiei comatice specifice reflectoarelor cu raporturi focale mici (intre f/4 si f/6).

Compensator 1,7X 2" pentru reflectoare newtoniene

Compensatorul 1,7X 2" pentru reflectoare newtoniene permite utilizarea binoclului MaxBright si Mark V in aceste instrumente. Reflectoarele newtoniene dispun de un back-focus mic. Una dintre solutiile utilizate pana la aparitia acestui compensator a fost utilizarea unor lentile Barlow (2X-4X) (cu inconvenientul ca reduc luminozitatea imaginii si dimensiunea campului vizual), ridicarea oglinzii secundare sau taierea barelor truss a telescoapelor (cu inconvenientul ca introduc vignetare din partea focalizatorului). Este de fapt nevoie de un amplificator de focala cu putere de marire mica si cu o apertura mare care sa mute spre exterior planul focal al telescopului fara a amplifica marirea excesiv si fara a introduce alte aberatii. Baader Planetarium impreuna cu unul dintre designerii opticieni de la Zeiss au realizat acest compensator si corector pentru utilizare cu reflectoare newtoniene. Imaginea produsa prin acest compensator este extrem de clara si cu un contrast mare atat la obiectele situate pe axa optica, cat si a celor aflate la marginea campului vizual. Acest fapt se datoreaza caracteristicilor lui de a corecta coma, aberatia de sfericitate si cromatismul binoclului. Apertura mare elimina vignetarea inclusiv cu binoclul Mark V. Cele 7 straturi antireflex de pe fiecare lentila asigura o transmisie de lumina maxima. Interiorul diafragmat si innegrit asigura eliminarea reflexiilor interne. Compensatorul se monteaza la binoclul Maxbright prin intermediul unui inel intermediar ce vine in pachet, iar la binoclul Mark V fara inel intermediar.

Compensatorul 1,7X 2" pentru reflectoare newtoniene reduce back-focus-ul foarte mult. Este insa nevoie ca focalizatorul sa aiba un back-focus intre 32 si 38mm la utilizarea cu binoclul Mark V si intre 30 si 36mm la utilizarea cu binoclul Maxbright. Aceste distante depind de ocularele cu care este folosit binoclul si de eventualele corectoare de focus folosite.

De asemenea, binoclul Mark V poate fi utilizat cu compensatoarele de 1,7X si 2,6X standard.

Vizitati noul nostru magazin online pentru preturi si stocuri la zi

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara