Corector pentru dispersia atmosferica ADC

pagina anterioara

Corector de dispersie atmosferica ADC

Lumina de la stele, planete sau alte obiecte deep-sky calatoreste prin spatiu si apoi prin atmosfera Pamantului inainte de a ajunge la noi. Aceasta schimbare a mediului prin care se transmite lumina produce o dispersie cromatica prin devierea verticala a luminii, efectul fiind mai mult sau mai putin puternic, in functie de lungimea de unda a elementelor ce compun lumina. Putem spune ca atmosfera se comporta ca o prisma.  Fenomenul este vizibil daca privim marginile rosu / albastru ale obiectelor pe care le observam. Dispersia atmosferica duce la pierderea contrastului, a rezolutiei imaginii si scade nivelul de detalii disponibil privitorului.

Cu cat obiectul se afla mai sus pe cer, cu atat cromatismul atmosferic este mai putin pregant, insa nu dispare cu totul nici in cazul in care obiectul se afla la zenit. Chiar daca are un efect mai mic decat turbulentele, dispersia are rezultate nedorite asupra imaginii si influenteaza in special telescoapele cu un diametru mai mare de 200mm.

Un corector de dispersie atmosferica (ADC) este un accesoriu opto-mecanic ce consta in doua prisme ce se rotesc una fata de cealalata cu scopul de a corecta aberatiile cromatice produse de trecerea luminii prin atmosfera terestra la altitudini mici deasupra orizontului.

Pozitia prismelor este usor de ajustat cu ajutorul a doua suruburi de otel inoxidabil. Cand cele doua suruburi ce rotesc prismele sunt aliniate (unghiul dintre ele este 0 grade) efectul corectiei este nul. Cand cele doua suruburi sunt departate la maxim la 180 de grade efectul de corectie este maxim. In functie de altitudinea obiectului de fotografiat deasupra orizontului trebuie reglat unghiul de rotatie astfel incat corectia sa fie completa.

In imaginea de mai sus se observa planeta Jupiter fotografiata fara corector de dispersie atmosferica (in stanga) si cu corector (in dreapta). Se observa cum dispersia cromatica produsa de trecerea luminii prin atmosfera terestra a fost anulata de catre corector prin introducerea unei dispersii de sens contrar.

imaginea unei stele realizata fara ADC imaginea unei stele realizata cu ADC

Accesoriul se pozitioneaza intre camera si telescop (sau lentila barlow) si va fi, in mod normal, intotdeauna ultima piesa montata in fata senzorului camerei.

Corectorul ADC este conceput si fabricat in Europa in intregime. Straturile antireflexive sunt aplicate pe toate suprafetele prismelor si asigura o transmisie de lumina de 99,5% pe spectrul de frecvente intre 410nm si 700nm, intreg spectrul de lumina vizibila.

Acest accesoriu este potrivit pentru fotografie planetara, fotografie deep-sky,  spectroscopie si observatii vizuale.

Specificatii tehnice

Analizele realizate asupra fiecarui lot de prisme arata calitatea superioara acestora si a straturilor anti-reflex aplicate pe suprafetele prismelor. Peste 99,5% din lumina din spectrul vizibil trece prin cele doua prisme si ajunge la camera ccd sau la ocular.

click pentru marire

Mauratorile la interferometru asupra suprafetelor prismelor indica erori medii RMS 32nm si 164nm PV (pe intreaga suprafata, inclusiv margini). Centrul cu diametru de 8mm (folosit in mod normal la astrofotografie) a prezentat erori RMS 4.98nm si 38nm PV. Masuratorile efectuate pe mai multe prisme alese aleatoriu nu arata caracteristicele unei suprafete, ci a efectului compus a tuturor celor 4 suprafete.

Format Permite instalarea in adaptoare de 1,25" si utilizarea cu camere si oculare pe formatul 1,25"
Filet interior M28,5 la capat, pentru filtre pe 1,25"
Apertura optica 21,8mm
Optica 2 prisme
Unghiul prismelor 4 grade
Acuratete (Lambda) 1/10PV
Straturile antireflex straturi multiple (multicoated) pe fiecare suprafata, transmisie 99,5% in spectrul 410nm - 700nm
Suprafata laterala a prismelor Innegrita pentru un contrast crescut
Substratul prismelor Sticla BK7 de inalta calitate

 

Model

Pret cu TVA Disponibilitate
Corector de dispersie atmosferica ADC 1750 RON in stoc

 

inapoi la pagina anterioara