Sectiune transversala prin frunza

pagina anterioara

Frunza este un organ vegetativ lateral al tulpinii sau ramurilor, de formă plată, care îndeplinește funcția fundamentală în procesul de fotosinteză, servind și la respirație și transpirație. Fiind cel mai plastic organ vegetativ al plantei, frunza se poate metamorfoza, adaptându-se pentru îndeplinirea altor funcții: de protecție, de absorbție, de depozitare a substanțelor de rezervă și a apei, de înmulțire vegetativă.

În imaginea de mai jos poate fi observată structura internă a unei frunze. Aceasta este formată din două epiderme, una superioară și una inferioară, și miezul sau mezofilul frunzei.

Fig. 1 Secțiune transversală prin frunză

Epiderma superioară este formată dintr-un strat de celule strâns unite între ele de culoare verde intens. Epiderma inferioară este formată dintr-un strat de celule strâns unite între ele de culoare verde deschis. Pe ambele epiderme dar mai ales pe cea inferioară se găsesc celulele modificate numite stomate.

Mezofilul sau miezul frunzei este format din țesut fundamental cu celule distanțate între ele, spațiile fiind pline de aer. În țesutul fundamental se găsesc fascicule libero-lemnoase.

Fig. 2 Secțiune prin frunza de mușcată, obiectiv 10X

În imaginea de mai sus se poate observa structura internă a frunzei de mușcată, forma și modul în care sunt organizate celulele vegetale. La mușcată, perii sunt pluricelulari, cu celula bazală poligonală, pedicelul pluricelular uniseriat (câteva celule dreptunghiular-alungite, suprapuse unele peste altele), iar glanda este unicelulară, de formă aproximativ sferic-piriformă, bogată în citoplasmă și uleiuri etrice ce se acumulează între peretele extern și cuticula.

 

 

inapoi la pagina anterioara