Sarea de bucatarie

pagina anterioara

Sarea de bucătărie este denumirea populară a clorurii de sodiu (NaCl), sarea de sodiu a acidului clorhidric. Sarea de bucătărie se obține prin reacția dintre acidul clorhidric și hidroxidul de sodiu.

Sarea se prezintă sub diverse dimensiuni de granulație sau sub formă de rocă de sare. Sarea naturală are culoarea gri sau maronie și albește în urma unui proces de curățare chimică.

Sarea este unul dintre cele mai banale și uzuale specimene care pot fi observate la microscop.

 

Fig. 1 Granule de sare, obiectiv 4X

Fig. 2 Granule de sare, obiectiv 10X

 

Ca mineral natural, clorura de sodiu are o structură cristalină, lucioasă, transparentă sau translucidă, sticloasă, incoloră sau colorată în diferite nuanţe (cenuşie, albă). Granulele de sare au forme foarte variate, precum: dreptunghi, paralelipiped, hexagon, triunghi, etc. cu diferite stratificații și dimensiuni datorită forțelor tectonice la care au fost supuse. În imaginile de mai sus am surprins câteva granule de sare sau altfel zis un praf de sare.

 

Fig. 3 Cristalul de sare, obiectiv 40X

 

Fig. 4 Cristalul de sare, obiectiv 40X

 

În imaginile 3 și 4 am suprins detaliile unui cristal de sare. Se poate observa că are o structură cristalină, sticloasă și transparentă cu numeroase stratificații. Cristalul de sare din imaginile de mai sus este incolor și are o formă asemănătoare unui trapez ale cărui suprafețele sunt prevăzute cu stratificații atât longitudinale cât și transversale.

 

inapoi la pagina anterioara