Curiozitati din lumea microscopica

pagina anterioara

Ochiul uman poate distinge numeroase imagini ale obiectelor care gravitaționează în jurul său. Cu toate acestea există anumite elemente, denumite în literatura de specialitate microparticule/microelemente, care stau la baza compoziției/alcătuirii tuturor obiectelor de pe planetă. Astfel curiozitatea însoțită de dorința puternică de identificare și cunoaștere a mediului înconjurător, constituie baza/începutul explorării lumii microscopice.

Este uimitor cât de puţin cunoaştem despre lumea în care trăim și despre lucrurile care sunt chiar sub ochii noştri. Microscopia pune lumea într-o lumină limpede, obiecte și elemente aproape imposibil de imaginat prind viaţă datorită acestei tehnologii. Fotografiile obţinute cu ajutorul unei camere digitale special creată pentru microscoape sunt adesea incredibile, reprezentând exemple aparent suprarealiste ale unei lumi impresionante prin culoare, forme și mărimi, lume care din păcate le rămâne multora străină. Normalul devine extraordinar atunci cand este privit prin microscop.

Frumusețea și complexitatea lumii văzută prin microscop depășește cu mult imaginația noastră. De cele mai multe ori ne-am pus întrebarea sau mai bine zis întrebările: oare cum arată pielea umană văzută prin microscop, cum arată firul de păr, cum arată alimentele sau lichidele pe care le consumăm zilnic, cum arată diverse materiale plastice, metalice sau textile și multe alte elemente precum bacteriile, mucegaiurile și plantele, etc.

Lumea văzută la microscop îl ajută pe om să descopere, să cerceteze şi să trăiască sentimente fascinante.

Pentru a putea începe explorarea acestei lumi uimitoare, este necesar să deținem sau cel puțin să avem acces la un microscop. Cei mai mulți sunt de părere că microscoapele sunt instrumente optice complexe, foarte dificil de utilizat și care pot fi folosite doar în centre de cercetare, instituții, universități, laboratoare, etc. Această concepție este una total eronată. Microscoapele pot fi utilizate de oricine dorește și este pasionat de această lume minusculă. Înainte de a începe să manevrăm efectiv microscopul trebuie să ne familiarizăm cu părțile sale componente, modul de funcționare și rolul acestora. De asemenea, trebuie să ne asigurăm spațiul de lucru corespunzător, respectiv o suprafață plană pe care să stea fixat microscopul, precum și celelalte ustensile necesare pentru obținerea preparatelor: pipetă, pensetă, bisturiu, ace, lame și lamele.

Răbdarea, perseverența, atenția sporită și dorința puternică de cunoaștere sunt doar câteva trăsături pe care trebuie să ni le însușim și dezvoltăm pe tot parcursul procesului de cercetare microscopică.

După această etapă de cunoaștere și familiarizare cu microscopul, putem trece în sfârșit la cea mai interesantă parte a activității noastre microscopice, respectiv observarea diverselor specimene sau preparate. Ca prim experiment, putem utiliza seturile de lamele cu preparate, care conțin o gamă largă de specimene din regnul vegetal și regnul animal. Ele constituie un ajutor de inegalat și un prim pas în activitatea oricărui "cercetător". Odată cu vizualizarea lamelelor cu preparate, am constatat gradul de ușurință în utilizarea microscopului și am obținut primele imagini prin microscop.

În cele din urmă putem trece la crearea propriilor preparate microscopice în funcție de imaginația și ideile proprii. Fiind foarte fascinați de multitudinea culorilor și formelor diferitelor specimene observate prin microscop, am decis că "cercetarea" noastră nu trebuie să se oprească aici, ci trebuie valorificată, exploatată și dezvoltată la maximum.

Astfel cu ajutorul unui microscop biologic foarte performant am început să realizăm o serie de observații la microscop utilizând diverse obiecte aflate la îndemână. Imaginile spectaculoase obținute sunt captate cu ajutorul unei camere digitale CCD pentru microscoape, care se conectează la PC cu ajutorul unui cablu USB. Camera permite vizualizarea imaginilor și a filmulețelor video pe ecranul calculatorului. Microscopul biologic utilizat de noi este unul profesional destinat utilizării intensive pentru analize de laborator în medicină, industrie, cercetare științifică, educație și pentru pasionații de microscopie care doresc cea mai bună imagine și cel mai plan câmp vizual posibil. Optica microscopului (oculare și obiective) este plană asigurând un câmp vizual perfect plan. Standul mecanic mare dispune de posibilitatea de a controla alinierea lamelor pe ambele axe și o scală vernier pentru repoziționarea lor precisă pe stand la analize ulterioare.

Utilizând diferitele puteri de marire ale microscopului am putut obține apropieri ale obiectelor astfel încât cele mai fine și mai ascunse detalii să nu rămână neobservate, respectiv nefotografiate. Practic, ne-am propus să inspectăm mediul cotidian, vizând atât obiecte neînsuflețite cât și animale, plante sau corpul uman.


 

inapoi la pagina anterioara