Picior anterior si aripa de albina

pagina anterioara

Albina are trei perechi de picioare (anterioare, mediane și posterioare) care se īncadrează pe cele trei segmente toracice. Morfologic, piciorul este format din cinci articole și anume: coxa, trohanterul, femurul, tibia și tarsul. Articulația picioarelor la torace se face prin intermediul coxei, ce este dotată cu o musculatură puternică.

Īn imaginile de mai jos am surprins īn detaliu diferite părți care alcătuiesc structura corporală a albinei. Astfel īn imaginile 1-4 poate fi observat membrul superior al albinei, care este alcătuit din mai multe segmente unite īntre ele prin cartilaje și articulații.

 

Fig. 1 Picior anterior de albină, obiectiv 4X
Fig. 2 Picior anterior de albină, obiectiv 10X

Albinele au membrele alcătuite din segmente de diferite forme și dimensiuni și sunt prevăzute cu nervuri. Sunt de culoare brun-arămie, acoperite peri, iar textura lor este una lucioasă. Firele de păr pot fi simple sau ramificate unele avānd īn interiorul lor celule senzitive. Firele de păr sunt mai dese la albinele tinere și se răresc pe masură ce acestea īmbătrānesc. Culoarea firelor de păr diferă īn funcție de rasă putānd fi de la cenușiu la galben sau cafeniu.

 

Fig. 3 Picior anterior de albină, obiectiv 10X
Fig. 4 Picior anterior de albină, obiectiv 40X

Corpul albinei este de asemenea prevăzut cu două perechi de aripi, una anterioară - articulată pe mezotorace și o a doua posterioară articulată pe metatorace. Culoarea aripilor este cenușiu-deschis străvezie cu nervuri de chitină galbene. Aripile posterioare sunt prevăzute cu o serie de cārlige numite hamuli al căror număr poate să varieze īntre 16 și 26. Lungimea aripilor anterioare este de aproape 10mm, iar a aripii posterioare de 7mm.

 

Fig. 5 Aripă de albină, obiectiv 4X

 

Fig. 6 Aripă de albină, obiectiv 10X

Aripile au un aspect lucios, matasos, sunt subțiri, transparente, membranoase, străbătute de nervuri ramificate și prevăzute cu o serie de cārlige numite hamuli, orientaţi cu dechiderea īn sus şi posterior. Rolul acestora este de a unifica cele două aripi īn timpul zborului. Atunci cānd ventilează, albina nu-şi uneşte aripile, acestea mişcāndu-se īn mod independent.

 


 

inapoi la pagina anterioara